STILURI DE DANS

CE INVETI LA WILMARK DANCE ACADEMY

SALSA

Scurt Istoric

Salsa este un amestec de ritmuri de origine latino si afro-caraibiana.

Cuvantul “Salsa” literalmente inseamna sos si indica amestecul de ingrediente diferite pentru a obtine un gust nou, bogat.

Salsa isi gaseste radacinile in Cuba, unde ritmurile africane aduse de sclavi au fost impletite cu diferite forme de muzica populara spaniola. Salsa s-a dezvoltat in New York-ul anilor ’70, prin cresterea rapida a populatiei sale latino. De acolo s-a raspandit in Cuba si Puerto Rico, unde a continuat dezvoltarea, producand probabil cei mai buni muzicieni si dansatori de salsa din lume. Aceasta a initiat un schimb cultural in 2 directi: Caraibe si Statele Unite ale Americii.

Fiecare tara latina are propriul stil de salsa, definit ca “singura, corecta si adevarata” forma de salsa. In prezent exista sapte scoli de salsa majore sau stiluri: doua dintre acestea sunt in Caraibe (Cuba si Puerto Rico), doua in centrul / sudul Americii (Costa Rica si Columbia) si trei in statele New York, Los Angeles si Miami. Londra este in curs de dezvoltare a ceea ce ei numesc “Style Londra”.

Campionii Mondiali la Colombia – Dancesport Competition 2013

Cum Dansam Salsa?

De obicei este dansat in doi, iar barbatul conduce si dirijeaza miscarile partenerei. Ca dinamica, miscarile picioarelor sunt mai lente decat miscarile bratelor.

Din punct de vedere tehnic, Salsa se danseaza in 8 timpi, insa in realitate se calca doar 6 pasi, 2 fiind pauze. Ritmul muzical este de 4/4, avand 160-220 batai pe minut iar ritmul de baza este Quick, Quick, Slow (trei pasi dansati pe 4 timpi).

BACHATA

Scurt Istoric

Bachata este un stil de dans senzual, care isi gaseste originile in Republica Dominicana. Se creaza o conexiune foarte subtila intre parteneri, realizata prin impingeri si apropieri usoare, care indica parca si viitorii pasi. Ca si tipologie, bachata poate fi impartita in trei mari categorii, desi exista numeroase variatii ale acestui stil de dans:

Bachata dominicana unde accentul  cade mai putin pe numeroase tipuri de intoarceri si vizeaza mai mult energia, miscarile stilizate a picioarelor si cat mai multa improvizatie.

Bachata traditionala care se identifica printr-un ritm unic, prin miscari stilizate ale soldurilor pe cea de-a patra bataie ritmica si o apropiere foarte mare intre parteneri. Stilul traditional de bachata implica mai multe intoarceri, fandari si aplecari efectuate in aceasta forma de dans.

Exemplu de dans : Extravagance Dance Company la festivalul Salsa Week Romania 2016

Exemplu: Lorenzo & Irina – Bachata partner work – Workshop la Salsa Week Romania 2016

Cum Dansam Bachata ?

Miscarile sale sunt similare cu cele de merengue, de cate doua masuri pe cate patru timpi, timpul patru fiind marcat de catre o miscare mai accentuata a soldurilor. Aceasta miscare mai accentuata iese in evidenta deoarece dansul bachata presupune miscarea constanta a soldurilor.

Pasul de baza este cel in lateral, de cate patru timpi la dreapta si cate patru la stanga, restul pasilor, adica pasul unu, pasul doi etc fiind impartiti altfel sau in alte directii, insa se respecta aceleasi reguli.

Cum Dansam Kizomba?

Partenerii danseaza intr-o pozitie apropiata (close embrace), utilizand in general timpii accentuati (uneori sunt folositi si pasi sincopati).

Stand foarte aproape unul de celalalt, partenerii se misca intr-un mod ondulat si senzual, unde conducand si fiind condus te duce catre o noua dimensiune.

Pasii de baza sunt simpli, permitand dansatorilor de orice nivel sa poata incepe sa danseze social mult mai rapid decat in cazul oricarui alt stil ce se danseaza in pereche.

INSCRIE-TE
Meniu
Cu ce pot să te ajut?